Kolarutor med triss i choklad

Jag borde kanske mest ha sakrätt i huvudet just nu, men fastnade i Emmas kokböcker och kom att tänka på efterrätten som Maria gjorde i torsdags. Det här inlägget är framförallt tillägnat Kajsa (som är en fena i köket), men min uppmaning är till er alla: BAKA DET HÄR! Ni kommer dö. Det måste vara det godaste på länge. Så. När jag borde ha huvudet fullt av sakrätt fantiserar jag istället om kolarutor och om nästa sommar. Då ska vi åka på roadtrip i USA. Det kommer bli alldeles, alldeles underbart.



Mördegen

125 g smör, rumstempererat
strax under 1 dl råsocker strö (87,5 ml) (går bra med vanligt strösocker)
dygt 2 ½ dl vetemjöl
1/4 tsk salt
15 g kakao

Till kolafyllningen
250 g osaltat smör
3 2/3 dl råsocker strö (går bra med vanligt strösocker)
4 msk ljus sirap
1 burk kondenserad mjölk (400 g)

Till chokladglasyren
90 g mörk choklad
90 g mjölkchoklad
90 g vit choklad

Gör mördegen: Sätt ungen på 160 °C. Vispa smöret och sockret tills det blir mjukt och poröst. Tillsätt mjölet och slatet, sikta ned kakaon. Rör försiktigt samman och vispa sedan tills allt är väl blandat. Tryck ut degen tunt i formen. Grädda i cirka 50 min och låt svalna i formen.

Gör kolafyllningen: Lägg smöret i en kastrull tillsammans med sockret, sirapen och den kondenserade mjölken. Värm på låg värme tills sockret löses upp. Höj värmen och koka upp försiktigt under ständig omrörning och låt sedan sjuda försiktigt i 5 minuter tills smeten har tjocknat och fått en ljus kolafärg. Häll den sedan över mördegen och låt den svalna.

Bryt de tre chokladerna i bitar, lägg dem i separata värmetåliga skålar och smält cholkaden i micron alternativt i vattenbad.

Använd en en tesked och skeda över de tre chokladsorterna växelvis på kolafyllningen. Knacka plåten mot arbetsytan så att chokladen flyter ihop och dra sedan en steknål genom chokladen och skapa ett fjäderliknande mönster. Knacka plåten igen för att jämna ut chokladen. Ställ den den sedan svalt och låt chokladen stelna något. Skär kakan med en vass kniv i bitar.

Happy new year?



Har haft en lång helg med tentaplugg. Första advent firades av Uppsala med en stor fyrverkerishow till musik precis utanför vårat grupprum och det var en välbehövlig pluggpaus. Efter det gick jag hem och stukade foten. Vad är grejen med vargavinter över hela södra Sverige?

Uppladdning



Saker jag lärde mig igår:

1. Maria är en fenomenal kock och hemmafru. Rådjurssadel, svampsås och kolarutor säger jag bara.
2. Jag är besatt av extraprisprodukter. Skulle handla de sista ingredienserna till middagen men kom tillbaka med en hela väskan full av saker på extrapris.
3. Bio är underskattat. Och Due date var rolig.

Nu kan tentapluggandet börja!

Dagens studenttips

Ett av mina bästa studenttips: var försöksperson i experiment! Du får inte bara någon sorts lön, du får även träffa väldigt förvirrade och roliga forskare. Det var jag idag (försöksperson, inte förvirrad). Den här gången fick jag spotta i en burk, göra några minnestest och var helt plötsligt två biobiljetter rikare. Som hittat.



Förra gången fick jag lite mer betalt, men då fick jag också gå runt med den här maskinen på mig en hel dag. Det var intressant, speciellt när mätningarna började mitt under lektionen och hela rummet tystnade till maskinens surrande.

Hej mitt vinterland

Arvidsjaur utomhus var kallt och mycket snö:



Arvidsjaur inomhus var varmare och veckans tema var att måla-om-en-hel-lägenhet:



Nu är jag tillbaka i Uppsala och laddar för att jobba ikväll. Det är bara tre veckor kvar till tentan och eftersom tentapluggandet börjar på fredag och dagarna innan är hysteriskt uppbokade kan man väl nästan få börja räkna ner? 21 dagar kvar till jullovet!

Jag och Kajsa har burkat i pudersnön hela dagen



Jag



Kajsa

Landin på Lillberget.

Tjena. Liza här. Ja, det har väl knappast undgått någon att Sara är uppe i Norrland. Igen. Det är märkligt det där. Hon har varit och hälsat på här en hel del sista året. Förstår inte riktigt. Hehe. I dag är det sjutton minusgrader på Lillberget. Lillberget. Där bor jag. Jag brukar titta på bilder från de gamla stenslotten som Sara brukar plugga i (Carola Redivivida, eller något sånt) men ingenting slår Lillberget.



Nu ska vi äta frukost. Sara också. Hon passar på när det inte är studentreducerat längre.

Sara på väg



Det är inte så här varmt och inte så många grodor på väg längre, men jag ska iallafall hoppa på nattåget till Norrland nu. Det känns som en bra idé efter en hel dag med immaterialrätt.

Fina familjen

Dagens plugg: Sakrätt, sakrätt och sakrätt.



En bild från i våras (som säger mer än 1000 ord, eller hur?)

Nu är det jul igen

Hur man fixar en lyckad julfest under all T3-stress:



1. Bjud in dina vänner och berätta bara att temat är rött. Överraska sedan med ett kök fullt av julpynt, med julmusik i bakgrunden och med två värdinnor i tomteluva.



2. Bjud på pepparkaksdeg och glögg till förrätt.







3. Pynta bordet med allt juligt du kan hitta.



4. Anordna lite lekar.



5. Ät god mat.



6. Ät ännu godare efterrätt.



7. Låt Hanna sjunga "Oh helga natt" solo.



Då blir man såhär glad. Och mätt. Och lycklig för att man har världens finaste vänner.


Äntligen klassfest














Cykelkrasch-tävling mellan mig och Emma 2010



1 - 0 till mig.

En dag på juristlinjen

Efter en lugn helg rivstartade jag veckan med:



1. Plugg på Ekonomikum.



2. Sokratlektion (ja, vi är så rädda för läraren som Joanna ser ut).



3. Föreläsning om panträtt i fast egendom på BMC.



Det låter kanske som en helt vanlig dag, men lägg därtill att vi blev inlåsta i föreläsningssalen, brandlarmet gick och när jag och Mathilda (som är lika mörkrädda båda två) sprang träffade vi på polisen ute i skogen, som jagade en förrymd psykopat (eller så var det en glömsk pensionär, vi förstod inte riktigt). Varför köra igång veckan lugnt?

Ändrade helgplaner




Det blev ändrade planer för helgen i sista sekunden: åkte hem till Eriksdal istället för att sitta på biblioteket hela dagarna. Jag gillart!

Idag sitter jag hemma och pluggar



Ibland är det skönt att bara vara hemma och plugga en hel dag. Som idag, när jag varken har något seminarium eller någon föreläsning. Fördelarna är många:

1. Det är nära till kylskåpet (och godispåsen).
2. Jag kan ha mjukisbyxor på mig hela dagen.
3. Jag behöver inte tvätta håret eller för den delen, borsta det.
4. Jag kan läsa sakrätt liggandes på golvet med benen på skrivbordet.
5. Jag kan tjuvkika på vad min morbror som är vaktmästare här gör under dagen.

Nu ska jag ta lunchpaus och springa en sväng i det fina vädret. En fördel, bara det.

Dagens lapp...



...sitter på vår ytterdörr. Och det var inte jag som skrev den.

Väggen som inte blev en vägg



Jag tänkte klaga på hur mycket vi har i skolan nu, men eftersom jag får tillgodoräkna mig familjerätten är det en lite mänskligare tillvaro för mig (jag kan åka hem från biblioteket vid fem utan dåligt samvete, alltså). Det är så mänskligt att jag faktiskt hinner använda shotglas till annat än att dricka ur på fredagskvällar och åka till Stockholm för att hänga med Amanda iallafall. Inte illa om jag får säga det själv.


RSS 2.0