Law school-life


Kontaktdagen för fattiga studenterDagens studenttips: gå på kontaktdagen, plocka åt dig alla gratisgrejer och lyssna på alla juristbyråer som försöker värva studenter (som snart är färdiga för examen, alltså är helt ointresserade av oss andra och bara ger oss en näve extra godis). Det var precis vad alla juriststudenter gjorde idag. Och en lärarstudent.

Tillbaka i Uppsala

Jag: Alltså, vart kommer alla människor ifrån? Vi som brukar vara så få studenter på Carolina Rediviva.
Mathilda: Ekonomerna har tenta i veckan så nu har de börjat plugga.

Wilma by Sofia
Jag vill också hoppa b-ponny.

 

Igår: nationell ponnyhoppning med syster och Mikaela
Idag: sista slappardagen på Eriksdal
Imorgon: åka tillbaka till Uppsala

Vi njuter av vägen och livet

Dagens landetaktiviteter: sovmorgon, gå på lång långpromenad, baka bröd, göra äppelmos, basta.
Dagens landetproblem: vilken BJ-glass ska jag börja med, halfbaked eller cookiedough?

Tillbaka på landetLite mindre får, hästar, värme och sommargäster än senast jag var hemma - men åh, vad jag har saknat mamma, pappa och landet!


Grattis Emma!Dagens födelsedagsbarn: Emma
Dagens frukost: på sängen
Dagens skönsång: jag-må-du-leva i en specialversion av mig och Jonis
Dagens plugg: sakrätt
Dagens jobb: barnvakt ikväll

Jag älskar Pågen!


Idag lämnades PM:et in och vi kan äntligen andas ut efter en minst sagt intensiv helg. Jag är inte särskilt nöjd med min promemoria, men desto mer nöjd är jag över att Emma bjuder på kvällens middag (läs: hallonochpassionfruktscheesecake med kladdkaksbotten). Det jag kanske är allra mest nöjd över och kommer vara mest nöjd över för ungefär ett åt framöver är dock de 78 produktcheckar jag vunnit hos Pågen. Ibland undrar jag om inte Gud finns, iallafall.
Alla fördomar om jurister stämmer
En fördom om juriststudenter är att de gömmer böcker och river ut sidor ur dem för att ingen annan ska kunna skriva ett lika bra arbete. Nu är det konstaterat för andra gången det här året att: ja, det stämmer. Jag försöker skriva om nackdelsrekvisitet vid återvinning i konkurs, men det är lättare sagt än gjort utan den viktigaste boken. Tur att det går bra för Hjelmet iallafall.

Just nuMedan det snöar i norrland har min dag sett ut såhär. Cyklade ut till Vårdsätra imorse och extrajobbade med att städa ur familjens hus. Det funkade fint och lite landetlukt fick jag på köpet. Nu ska jag på kickoff med företaget och sen väntar en helg som bara ska ägnas åt en sak: PM-skrivande.

En vecka senare.En vecka senare och en norrlandsvistelse rikare. Jag har haft en grym vecka, som gick alldeles för fort och innehöll allt från Lizas DJ-premiär till den första snön. Woho!

Hejdåhemtenta

Medan jag packar ihop datorn för att skriva de sista svaren på nattåget så kan ni få läsa dagens hemtentauppgift. Den var lite klurig och inte gick det lättare när någon i huset envisades med att träna på sin trumpet, men ett svar kommer det bli iallafall. Vi ses i Norrland!


Hemtentamen HT10

Christian Christy är tekniskt kunnig och mycket glad över de nya affärsmöjligheter som Internet har öppnat. Han har skrivit koden till och planerar en webbsida, www.christy.com, som kan användas för försäljning av begagnade prylar. Den fungerar ungefär som en vanlig auktionssida, t.ex. tradera.com, men med den skillnaden att det är en s.k. traditionell holländsk auktionsform istället för den annars vanligt förekommande engelska auktionsformen. Den holländska auktionsformen går så till att säljaren initialt sätter ett högt pris på sin vara. Sedan börjar en klocka att ticka och priset sjunker successivt. Den första som lägger ett bud, får varan. Christy har ännu inte öppnat sidan för kunder.

Fråga 1. Din första uppgift är att förklara för Christian Christy vilka immaterialrättsliga skydd som finns eller kan sökas för hans hemsida! Förklara vilka detaljer i hemsidan som skyddas på vilka sätt, vad skyddet innebär i konkurrenshänseende och om Christian kan eller bör vidta några åtgärder. Förklara grundligt, eftersom Christian inte vet något om immaterialrätt.

Efter ett års tid börjar försäljningen på sidan äntligen att ta fart, men då uppstår andra problem. Christys online auktioner erhåller ett varningsbrev från Christie’s, den välkända internationella auktionsförrättaren. Christie’s äger EU-varumärket Christie’s och domännamnet  www.christies.com. Christie’s begär att Christy’s online auktioner omedelbart stängs, att domännamnet överförs till Christie’s och att Christy slutar att i näringsverksamhet, i Sverige eller internationellt, använda namnet Christy som varumärke eller firma.

Fråga 2. Christian Christy blir mycket upprörd, särskilt över påståendet att han inte i näringsverksamhet skulle få använda familjenamnet som har burits i tre generationer. Det har aldrig känts motiverat för Christian att registrera sitt efternamn som ett varumärke. Domännamnet borde räcka. Din uppgift är att förklara vad som gäller för Christian i detta avseende!

Christy har också andra men mer angenäma problem. Ett större svenskt klädföretag vill annonsera på Christys hemsida dels genom s.k. banners, dvs. klickbara rutor på Christians hemsida, dels genom e-mail till registrerade användare på Christys hemsida.

Fråga 3. Eftersom Christian är mycket angelägen om att allt ska gå rätt till vill han ha ett brev som han kan skicka till klädföretaget där det förklaras vilka regler som gäller i fråga om reklam på hans sida och som klädföretaget måste följa för att undvika att reklamavtalet hävs. Det är din uppgift att skriva det brev som Christian ska överlämna till klädföretaget!

Slutligen har ett finskt företag, Bobia, uppmärksammat succén som den holländska auktionen av begagnade prylar blivit och hur antalet besökare på www.christy.com stadigt vuxit. Bobia säger sig i ett brev vilja licensiera Christian Christy’s IP (intellectual properties) avseende webbsidan. Bobia’s plan är att göra en motsvarande sida på finska.

Fråga 4. Christian ska svara Bobia och vänder sig återigen till dig. Din uppgift är att dels identifiera vilka IP-rättigheter som Christian kan licensiera i Finland, dels förklara vilka konkurrensrättsliga regler som är av betydelse för utformningen av licensavtalet. Förklara slutligen om Christian kan vägra att licensiera med motiveringen att han har egna planer på att starta en finsk sida, som bygger på det beprövade svenska konceptet.


I väntan på hemtentanGodmorgon allihopa! I dag är det allvar för juriststudenterna i Uppsala: vi ska skriva hemtenta. Klockan 10 släpps frågan och efter det har vi 24 timmar på oss att skrapa ihop 10000 tecken som också ska vara någorlunda vettiga åsikter som förhoppningsvis också är på rätt spår. Det enda vi vet är att det kommer handla om någonting inom immaterialrätten, så just nu gäller det att plocka fram alla böcker, anteckningar, ladda upp och lägga chokladen på kylning. Ni får en bild på mitt nystädade rum så länge. Gissa min favoritfärg?

ÄNTLIGEN!Skojar ni med mig, skojar ni med mig, SKOJAR NI MED MIG?!!

Vad är grejen?

Åh, vi har haft en galet bra helg och kan bara konstatera att lasergame är grejen, Norrlands nations lördagsfika är grejen, BJ's är grejen... ja, ni fattar. Mina tjejer är grejen.


RSS 2.0